Allergi-fremkaldende plante invaderer landet via fuglefrø. Udgivet den 5. december 2008 af Ole Terney ( webredaktør )
Den ekstremt allergifremkaldende Bynke-ambrosie (Ambrosia artemisiifolia; engelsk: Common Ragweed) kommer til Danmark via fuglefrø, især solsikkefrø fra Ungarn, som er forurenet med bynkeambrosie-frø. Planterne spirer fra frø, som havner på jorden.
Da Plantedirektoratet i efteråret 2007 undersøgte 16 tilfældige frøblandinger til vildtfugle, fandt man Bynke-ambrosie i HALVDELEN af dem! I fire af prøverne fandtes frøene i store mængder. Da man gentog undersøgelsen i efteråret 2008 var der stadig Bynke-ambrosie i vildtfrø, så producenterne har tydeligvis ikke taget risikoen alvorligt. Fuglefrø bliver nemlig ikke sorteret, inden eksporten til Danmark.
Når frøene havner på jorden, vokser planten frem til en op til 1 meter høj ukrudtslignende plante med bregneagtige blade og musehalelignende blomster.
Finder du den, så træk den op med rod. Brænd den eller smid den i en sæk til forbrænding, lyder en fælles opfordring fra Astma-Allergi Forbundet og Danmarks Naturfredningsforening. Husk at bruge handsker, for planten kan give allergiske reaktioner i form af nældefeber. Endvidere skal man være påpasselig, hvis planten er i blomst og spreder sit allergifremkaldende pollen. De små pollen kan komme langt ned i menneskers luftveje.
Bynkeambrosie er en af de planter, der er allermest allergifremkaldende, – på linie med de værste tilfælde af birkeallergi. Hvis den ligesom dræbersneglen får fodfæste i Danmark, risikerer vi mange nye tilfælde af pollenallergi. Desuden vil pollensæsonen blive forlænget 2 måneder, fordi planten blomstrer sent, i september og oktober måned og måske langt ind i november, indtil frosten kommer.
Planten udsender meget små, lette pollenkorn, som vinden kan transportere over lange afstande, hvorved den kan sprede sig hurtigt. Der er endnu så få eksemplarer af bynkeambrosie herhjemme, at vi har chancen for at bekæmpe den.
Når planten først er kommet ind i haven, spreder den sig let herfra. Dens tornede frø hænger fast i tøj og dyrepels. Planten spreder sig fra haver ud i naturen.
En enkelt plante producerer i gennemsnit fra 3000 til 6000 frø, men kan under gode forhold producere 60.000 frø pr. plante. Frøene kan overleve i ca. 40 år, mens de venter på det rette klima, hvilket er på vej i Danmark med det varmere vejr.
Man har konstateret en enorm spredning af planten i Centraleuropa og Sydeuropa på grund af det mildere klima. I Schweiz er 12% af befolkningen nu allergisk overfor planten i de områder, hvor den vokser. 25 procent af dem får astma, så det er alvorligt, siger biolog Janne Sommer fra Astma-Allergi Forbundet.
I Danmark har op mod en million danskere pollenallergi. Det tal kan stige med 100.000, hvis udviklingen går som f.eks. i Schweiz.
I Tyskland er bekæmpelse af planten en del af den nationale allergihandlingsplan. Her kan man købe fuglefoder, der er mærket ”Ambrosie frei”.
Yderligere information:
Plantedirektoratet
Skovbrynet 20
2800 Kgs. Lyngby
Tlf.: 4526 3600
E-mail: pdir@pdir.dk
[6283]
Se blomst her og hele planten her.
Tegn abonnement på
BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.
Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.
Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.
Recent Comments