Search Posts

testfarver

I. Hvorfor har vi 2 forskellige systemer for visning af farver?
Dette er et billede af farve fra en computer. Orange og blå vises, og til venstre er der et nærbillede.Dette er et billede af farve fra en computer. Orange og blå vises, og til venstre er der et nærbillede.CMYK_raster_print.jpgDette er et nærbillede af farve fra en printer.

Der er to forskellige systemer til farver. En hedder additiv farveblanding og gælder for lys:

external image 400px-AdditiveColor.svg.png

Subtraktiv farveblanding- primærfarverne er rød (R), grøn (G) og blå (B).Subtraktiv farveblanding- primærfarverne er rød (R), grøn (G) og blå (B).
Og den anden hedder subtraktiv farve og gælder for materialer:

Subtraktiv farveblanding- primærfarverne er cyan (C), magenta (C) og gul (Y/yellow).Subtraktiv farveblanding- primærfarverne er cyan (C), magenta (C) og gul (Y/yellow).
Man kan tænke på det på denne måde: Hvis man lægger farver på et styke papir bliver papiret mindre hvidt (subtraktiv farveblanding), men hvis man lyser et andet lys på noget lys kan det kun blive lysere (additiv farveblanding). Man kan let vise den additive model, hvis man har nogle farvede lys (der er en udstilling om farvet lys på Experimentarium) og man kan let vise den subtraktive model ved at blande maling eller tage nogle stykker farvede plastik og stille dem oven på hinanden.

Lys, som blandes additiv. Lys, som blandes additiv. En 3D computer simulation af plader farvede plastik som stilles oven på hinanden.En 3D computer simulation af plader farvede plastik som stilles oven på hinanden.

II. Farvehjulet

Additive farveblanding- primærfarverne er rød (R), grøn (G), og blå (B).Additive farveblanding- primærfarverne er rød (R), grøn (G), og blå (B).Subtraktiv farveblanding- primærfarverne er cyan (C), magenta (C) og gul (Y/yellow).Subtraktiv farveblanding- primærfarverne er cyan (C), magenta (C) og gul (Y/yellow).

Hvis vi kigger på billedet for additiv farveblanding, kan vi se, at de andre farver kommer fra en blanding af rød, grøn og blå. Dette betyder, at rød, grøn og blå er de primære additive farver. Hvis vi kigger på billedet for subtraktiv farveblanding kan vi se, at de andre farver kommer fra en blanding af cyan, magenta og gul. Dette betyder at cyan, magenta og gul er de subtraktive, primære farver.

Nu har vi to sæt primære farver: rød, blå og grøn samt cyan, magenta og gul. Da vi ved, at blandinger af det ene sæt laver det anden sæt kan vi vise dette som et farvehjul, som kan bruges til både additiv og subtraktiv farveblanding.

Et billede af et farvehjul med rød, grønog blå samt cyan, magenta og gul. Der er også blevet tilføjet tertiære farver.Et billede af et farvehjul med rød, grønog blå samt cyan, magenta og gul. Der er også blevet tilføjet tertiære farver.
I kender måske det klassiske farvehjul:
Den klassiske farvehjul med rød (Red), gul (Yellow) og Blå (Blue).Den klassiske farvehjul med rød (Red), gul (Yellow) og Blå (Blue).
På denne her er komplementfarverne rød-grøn, gul-lilla og blå-orange. På vores nye farvehjul er komplementfarverne rød-cyan, grøn-magenta og blå-gul.

Man kan se at det er rigtigt, fordi de står over for hinanden på farvehjulet. Hvis man vil afprøve dette med en eksperiment, kan man kigge på noget rødt og se om efterbilledet (når man ser væk og på noget hvidt) er cyan. Et andet eksperiment er at gå ind i MS Paint: Sæt de farver, du vil afprøve, på lærredet og tryk på menuen Billede->Negative farver eller tryk ctrl+I.

Man kan læse mere om farver (måling af farve) her.

::

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply